#06 Vedligehold 2.0 – V4.0 Løsninger

I dette opslag vil jeg prøve at tale om nogle af de ting som Vedligehold 4.0 kan hjælpe os med og så se lidt på hvordan virkeligheden ser ud. Jeg påpeger, at jeg ikke er imod løsningerne, men skeptisk over at springe trin over på vejen. Eller i hvert fald synes jeg der er et stort spring fra de stadier jeg oplever i dag, til hvad V4.0 kan tilbyde. Især når man ser investeringslysten til at gøre det.

Herunder følger nogle af de løsninger som ligger først for og selvfølgelig krydret med mine umiddelbare kritiske kommentarer.

CBM/PdM (Condition Based / Predictive Maintenance)

Tilstandsvurdering og “forudsigeligt” vedligehold. Har lidt af de samme egenskaber over sig. Når man læser omkring det er der også lidt tvivl. Så dette er min fortolkning. Kontakt mig gerne hvis du mener noget andet. Tilstandsvurdering er alle typer af vurderinger af tilstanden på udstyret. Så daglig rundering med sansebaserede metoder, funktionsafprøvning, adskillelse for tilstandsvurdering og brug sensor målinger for at finde ud af hvor på P-F kurven udstyret befinder sig. Disse målinger kan også komme fra allerede kendt driftsdata.

Forudsigeligt vedligehold er et sammenhold af data hentet og brugen af beregninger for at kunne bestemme vedligeholdsintervallet. Fordelen ved at sætte beregningerne på er at man kan planlægge meget bedre. En af ulemperne ved tilstandsvurdering er netop at det stadig er udstyret der fortæller dig hvornår du skal arbejde på det. Dog med et forvarsel, så man undgår havari.

I Vedligehold og Industri 4.0 falder snakken ofte på, at sensorer og infrastruktur er blevet så meget billigere og derfor en metode der kan bruges flere applikationer. Her ser jeg en udfordring, at man ikke har vurderet hvilke udstyr og fejltilstande det er relevant for. Her kan man nemt stirre sig blind på teknologien. Som nævnt et par gange før så skal udstyr og infrastruktur passes når man har det på sin site.

Det leder mig til emnet omkring

IIOT – Industrial Internet of things

Dette er et samlet begreb for de forskellige måder man kan undgå, at selv arbejde med IT delen af sin løsning. Med reference til mit indlæg omkring IT/OT, så er dette ikke mit kerneområde, så jeg bliver ikke så teknisk, men det betyder ikke at jeg ikke kan have en holdning til det.

Der er overordnet set tre løsningsmodeller man arbejder med: IaaS, Paas og SaaS. De betyder henholdsvis Infrastruktur-, Platform- og Software- som en service. Det er her dine data gemmes og du kan undgå at bruge din egen infrastruktur som udgangspunkt. Så de udfordringer vi talte om i indlægget omkring IT/OT bliver mindre. Men der opstår et nyt. Hvad med sikkerheden når du ikke selv står for den? Det er klart at når man ”outsourcer” denne del gør man det til yderst professionelle firmaer, som har styr på det. Så risikoen for at der sker noget er meget lille. Men når man har fat i OT-delen af sin infrastruktur kan konsekvensen være meget høj. En anden udfordring ved dette er igen, at måske start omkostningerne forholdsvis små, men til gengæld vil der så være højere driftsomkostninger.

Det sidste punkt jeg vil tage med i denne snak om ”løsninger” i Vedligehold 4.0 er

AR – Augmented Reality

Dette er altid det der får folk til at tabe kæben og udbryde ”dette er fremtiden!”. Og det er det helt sikkert også. For forestil dig, at du som tekniker modtager en alarm på din smartphone.

”Denne maskine er stoppet”

”Gå herhen nu!”

Du står foran maskinen scanner koden på maskinen og holder telefonen op foran dig. Her kan du se ”ind” i maskinen og der er en lille rød del der blinker. Du trykker på den på skærmen og et vindue popper op og fortæller dig at denne del er brændt af og du kan finde den her på lageret, og instruktionen til at udskifte den er her!

Kan det blive meget bedre… Næ måske ikke, men hvad skal der til for at dette scenarie fungere…

Først og fremmest skal du have kontakt til maskinen i real tid. Det kan du have via en løsning i skyen, altså en IIOT løsning. Du skal naturligvis have anlægget i dit CMMS og have data omkring dine QR koder. Du skal også have styr på data omkring lokalitet og bygninger. Det næste er så at du skal have 3D tegninger tilgængelig på dit udstyr som naturligvis er opdateret. Så er der den lille applikation der viser dig tegningen igennem dit kamera og har lavet en animation, der fortæller hvor fejlen er. Så skal du have styr på alle reservedelsdata, og din lagerstyring og naturligvis alle instruktioner til udstyret på en server og opdateret.

Det er ret mange datasæt der skal være styr på for du ikke oplever som tekniker at det ikke fungere eller at du ikke har tillid til det.

Så spørgsmålet er, hvad skal der til før du kan implementere denne løsning og ikke mindst ville optimeringen opveje omkostningen. Eller…. er der måske andre steder det kunne være godt at sætte ind forinden.  

Er Vedligehold 4.0 dit næste stadie eller er der noget andet du skal styr på først…?        

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: