#04 Vedligehold 2.0 – IT og OT , det er ikke så ligetil

Når man vælger en automatiseret løsning eller man ønsker at trække data ud fra sine eksisterende miljøer så møder man ofte ”uforudsete” udfordringer. Kender du det?

Der findes i vores automation og i ERP-systemer osv. allerede en masse data. Data der ville være et aktiv for vores analyser i vedligeholdsafdelingen. Det kunne være forbrugsdata eller tæller data for at nævne et par stykker. Disse tal kunne være brugbare i vores tilstandsvurdering, i vores OEE-målinger eller energiovervågning.

Men… Oftest er der et stykke vej fra vi kender kilden til vi har brugbare data, analyser eller rapporter til vores disposition. Så herunder vil jeg nævne et par udfordringer man oplever når man tænker at man trækker nogle data ud til en rapport. Da jeg ikke er specialist i hverken IT eller OT så bliver jeg ikke teknisk men kigger overordnet på samarbejdet set fra 3 perspektiver.

Samarbejde mellem mennesker og maskiner

Det gode ved maskiner er at de gør lige nøjagtigt hvad man beder dem om. Det dårlige er så at de hverken tillægger miljø, betoning eller kontekst nogen betydning. Det klassiske eksempel er en robotarm der smadrer ind i væggen eller gitter fordi den har fået en ordre og ingen begrænsninger. Det samme med dine data og koden til dine analyser. Den giver dig det svar du har bedt om. Så man skal være specifik og entydig når man spørger om noget. Ændre man nogle forudsætninger så får man også et andet resultat. Da produktionsmiljøer og automation er komplekst, er der mange parametre og variabler, kan det ske man mister overblikket over hvad der påvirker hvad. Så lidt mere kortfattet, skal man vide hvad man vil vide og man skal sikre sig at data er korrekt før man bruger det i analyser og rapporter til at tage beslutninger med.

Samarbejde mellem mennesker

Oftest vil det være sådan at man vil arbejde tværfagligt når man skal trække data fra en PLC eksempelvis til en rapport i vedligeholdsafd. Her er det Automations-”manden” der skal finde adresserne til de ønskede data, og en vej man kan sende dem til et sted at gemme dem. Det vil nok være IT afdelingen der varetager dette data warehouse og måske også der hvor man manipulere data således de kan bruges i vores rapporter og analyser. Her møder man udfordringer med resurser til at oprette infrastruktur, skrive kode og specificere hvad vi ønsker at opnå. Det kræver oftest mere end man skulle tro og næsten altid mere end man har fået til rådighed 😊. Derudover kan der også være en del dialog omkring adgang til miljøer og infrastruktur.

Og det leder mig til…

Photo by Taylor Vick on Unsplash

Samarbejdet mellem maskiner

En ting er jo som sagt at finde den data vi ønsker at trække ud. Det næste er at finde en vej. Igennem OT infrastrukturen fra PLC’en gennem switches til IT infrastrukturen. Her skal alt jo gerne kunne tale med hinanden og hvis de ikke forstår sproget kunne oversætte så ingenting går tabt. Men der er også udfordringen omkring sikkerhed. Må de forskellige niveauer tale med hinanden?! Det kan have alvorlige konsekvenser at have brister i sin IT/OT sikkerhed. Det oplevede man sidst med Demants ”kritiske IT hændelse”, som formodes at have kostet dem over 500 millioner kr. i skade.

Så det kan naturligvis lade sig gøre at lave gode og brugbare rapporter og analyser med de data vi kan høste i vores systemer. Der er dog mere i det en bare at købe en boks, sætte en ledning i eller koble op. Husk det når du spørger efter en ny rapport.

Har du oplevet nogle af disse udfordringer eller står jeg alene med det?  

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: